Z pewnością zakup elektrycznego pieca c.o. to bardzo ekologiczne i nowoczesne rozwiązanie. Jeśli ktoś jednak zdecyduje się ogrzewać swój dom miałem węglowym czy ekogroszkiem również może znaleźć kocioł zaopatrzony w sprytne rozwiązania, które znacznie ułatwia jego użytkowanie.

Wystarczy kupić automatyczny kocioł, który jest wyposażony w podajnik oraz sterownik. Dzięki temu nie trzeba go obsługiwać ręcznie.  Wszystko można z góry ustawić, a kocioł będzie działał w taki sposób, że materiał opałowy dodawany będzie w takiej ilości i w takich odstępach czasu, aby cały czas utrzymywała się pożądana temperatura. Opał nabierany jest z zasobnika paliwa przez podajnik, który dorzuca go do paleniska. Wszystko za sprawą wprowadzenia odpowiednich poleceń za pomocą sterownika. Takie rozwiązanie jest znacznie wygodniejsze i dokładniejsze niż fizyczne dodawanie surowca opałowego, gdyż wszystko odbywa się automatycznie. Człowiek nigdy nie odmierzy tak dokładnie ilości węgla, aby została uzyskana konkretna temperatura.

Podajniki w kotłach c.o. można podzielić na ślimakowe i tłokowe czyli szufladkowe. Najczęściej wybierane są urządzenia z podajnikiem ślimakowym, bo jest on dokładniejszy. Z pewnością piece z podajnikiem są bardziej ekologiczne niż te, które go nie zawierają. Dzięki wprowadzeniu odpowiednich ustawień i zdaniu się na nowoczesny system zainstalowany w urządzeniu mamy pewność, że zużyje ono dokładnie taką ilość surowca, jaka jest potrzebna do uzyskania pożądanej temperatury. Wiele kotłów z podajnikiem można napełnić odpowiednim paliwem nawet na 10 dni. Natomiast kotły wymagające dostarczania materiału opałowego częściej trzeba napełniać co 5 lub a najgorszym razie co 3 dni. Zależy to między innymi od pojemności zasobnika paliwa. Szczególnie dobrym, nowoczesnym i ekologicznym rozwiązaniem jest zakup kotła z podajnikiem na ekogroszek, który zostaje w nim właściwie całkowicie spalony. Większość tego typu kotłów zawiera palenisko retortowe. Ważne jest to, że piece te można również zintegrować z instalacją dostarczającą ciepłą wodę. Wszystko to obala zarzuty, jakie jeszcze jakiś czas temu stawiano piecom c.o. opalanym surowcami stałymi. Okazuje się, że ich obsługa nie wymaga ani zbyt dużego wysiłku, ani zbyt częstej ingerencji z zewnątrz.